Przerabienie 125cc na 50cc – legalnie?

Fundacja „DUAE ROTAE” otrzymała informację dotyczącą praktyki stosowanej przez prokuraturę w sprawie posługiwania się dokumentem – dowód rejestracyjny – stwierdzającym inną niż rzeczywista pojemność skokowa pojazdu. Sprawa dotyczy dość częstej praktyki rejestrowania na „pięćdziesiątkę” pojazdów o pojemności większej lub znacznie większej.

W ocenie naszej jak i praktycznie wszystkich prawników z jakimi rozmawialiśmy zarejestrowanie pojazdu o pojemności powiedzmy 125 cm3 jako motorower – czyli do 50 cm3 jest przestępstwem potwierdzenia nieprawdy lub wyłudzenia potwierdzenia nieprawdy. Posługiwanie się natomiast dowodem rejestracyjnym takiego pojazdu jest także przestępstwem.

Dotarliśmy jednak do sprawy, która potoczyła się na szczęście dla jej bohatera zupełnie odmiennie. Otóż bohater ten zupełnie szczerze bez najmniejszych skrupułów przyznał w sądzie, iż poruszał się motocyklem SUZUKI o pojemności 125 cm3 ale był on zarejestrowany na 50 cm3. Powtórzył to kilkakrotnie z rozbrajająca szczerością, iż gdyby pojazd był zarejestrowany na 125 cm3 to nie mógłby nim jeździć ze względu na brak uprawnień ale skoro miał dowód gdzie napisano wbrew prawdzie, iż jest to tylko 50 cm3 to jeździł tak kilka lat.

Sprawą tą zainteresowała się prokuratura, bo jak wywodziliśmy wcześniej, takie postępowanie wiązać się powinno z odpowiedzialnością karna. Tak przynajmniej sądziliśmy do tej pory. Okazało się, iż nasze sądy jak i prawników których pytaliśmy są chyba błędne.

Po miesiącu zastanawiania się nad sprawą Prokuratura Rejonowa w Dzierżoniowie dnia 26 maja 2008 roku, sygn. akt 1 Ds. 657/08 wydała postanowienie w którym jednoznacznie stwierdziła, iż w omawianym przypadku brak jest danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie popełnienia czyny zabronionego.

Co to oznacza dla wszystkich, którzy jeżdżą tak naprawdę wbrew prawu na motocyklach o pojemności większej niż 50 cm3 – oznacza tyle, że mogą to robić nadal. Nie tylko jeździć nawet jeśli nie mają uprawnień, ale rejestrować 125-tki na 50-tki. Ciekawe czy Prokuratura Rejonowa w Dzierżoniowie widzi jakaś granicie do jakiej można tak postępować, może 500 cm3 też da się zarejestrować na 50 cm3 i „śmigać” bez prawa jazdy do woli.

Niestety ale ten sposób myślenie zupełnie infantylny i błędny może doprowadzić do tragedii. Nie twierdzimy, iż jesteśmy zwolennikami podnoszenia wieku koniecznego aby uzyskać prawo jazdy kat. A. Jednak zupełnie czymś innym jest zabawa w „przerabianie” większych „skuterów” na mniejsze, a czymś innym zupełnie niekontrolowanie tego kto z jakimi umiejętnościami jeździ po drogach publicznych.
Po raz kolejny jesteśmy zaskakiwani liberalnym podejściem do prawa przez prokuraturę. Ale tak naprawdę to wydaje się nam, iż sprawa zajął się jakiś niedouczony prokurator i palnął głupstwo. Problem w tym, że to głupstwo nie zostało przez nikogo naprawione. Ale zawsze można podać takiego prokuratora na świadka, jeśli by się policjant przyczepił, że oto młody człowiek jedzie 125-tką zarejestrowaną na 50-tkę.

FDR

Dla przypomnienia:

motorower – pojazd jednośladowy lub dwuśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h – kodeks drogowy

Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza publicznego lub innej osoby upoważnionej do wystawienia dokumentu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. – kodeks karny art. 272

Kto używa dokumentu określonego w art. 271 lub 272, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2 – kodeks karny art. 273