Potrzebna pomoc dla Dawida

Dwa lata temu Dawid uległ ciężkiemu wypadkowi na motocyklu, w wyniku którego doznał poważnych urazów czaszkowo-mózgowych.Przed wypadkiem Dawid był pełnym marzeń i życiowych celów młodym człowiekiem,który jak mówią jego przyjaciele, nie potrafił przejść obojętnie obok potrzebującej osoby. Nic dziwnego, że planował zacząć studia w kierunku fizjoterapii, a jako cel stawiał sobie pomoc niepełnosprawnym dzieciom.
Niestety w kilku sekundach zmieniło się całe jego życie i teraz to on potrzebuje pomocy nadzieja dla Dawida przyszła z Chin, gdzie wykonywane są przeszczepy komórek macierzystych. Komórki macierzyste mogą regenerować zniszczoną tkankę, więc taki przeszczep to jedyna znana obecnie terapia, dzięki której możliwy jest powrót do zdrowia. Terapia w chińskiej klinice nie jest tania jej koszt to ok 100 tysięcy złotych dlatego też zwracamy się z uprzejmą prośbą do LUDZI DOBREJ WOLI (którzy tak jak on, nie potrafią przejść obok ludzkiego cierpienia) o wsparcie finansowe gdyż rodziców nie stać na opłacanie jej. Każda Państwa złotówka jest ogromnie ważna w spełnieniu marzeń Dawida.

Dawid

Na Jasnej Górze zlekceważono tysiące motocyklistów …

Kilka tysięcy motocyklistów przyjechało w niedzielne przedpołudnie na Jasną Górę. Liczyli na własną mszę polową odprawioną jak co roku na błoniach. Paulini byli nieugięci i mszy polowej odmówili. Motocykliści, protestując, włączali klaksony i silniki motorów.
– To jest środowisko, które potrzebuje Boga, jeżeli mszy dla tylu tysięcy ludzi nie będzie, to paulini się skompromitują – mówił nam ksiądz Krzysztof, który przyjechał do Częstochowy z grupą poznańskich motocyklistów.

Sprawcą całego zamieszania jest Wiktor Węgrzyn, szef stowarzyszenia Rajd Katyński, które od 9 lat organizowało na Jasnej Górze uroczyste otwarcie sezonu motocyklowego.

W tym roku Węgrzyn przeniósł imprezę do Gietrzwałdu na Mazurach, ponieważ obraził się na władze Częstochowy, które w przeddzień zlotu zorganizowały na placu Biegańskiego koncert Acid Drinkers. Zdaniem Węgrzyna muzyka metalowa nie pasuje do idei zlotu, bo jego stowarzyszenie od lat organizuje pomoc dla Polaków na Wschodzie, więc władze mogły zorganizować np. koncert muzyki kresowej.

Specjalnie przyjechaliśmy na swoją mszę. A tu takie draństwo

Tak więc już w marcu Jasna Góra oficjalnie odwołała pielgrzymkę motocyklistów, przenosząc ją do Gietrzwałdu. W piątek rano wyjechała tam z Jasnej Góry kopia Cudownego Obrazu.

Jeszcze w niedzielę przed południem wydawało się, że rozpoczęcie sezonu motocyklowego w Częstochowie będzie wyglądało tak jak przez minione 9 lat: kończąca zlot msza polowa, a po niej błogosławieństwo i poświęcenie motocykli. Tym bardziej że w piątek ojcowie paulini zgodzili się na wjazd motocykli na błonia – mimo prowadzonej tam renowacji.

Już na dwie godziny przed zapowiadaną przez częstochowskich organizatorów dni motocyklowych mszą na jasnogórskich błoniach i w al. Sienkiewicza zaparkowały jednoślady. Na mszę czekało kilka tysięcy motocyklistów. Tymczasem z głośników popłynął komunikat, że mszy na błoniach nie będzie i ojcowie paulini zapraszają do bazyliki. Motocykliści zaprotestowali, zaryczały silniki motorów, zawyły klaksony.

– To skandal, dlaczego nas lekceważą, specjalnie przyjechaliśmy na Jasną Górę na swoją mszę, a teraz dowiadujemy się, że jej tu nie będzie – słychać było głosy oburzenia. Nawet niezwiązani z tym środowiskiem wierni nie kryli oburzenia.

– To draństwo, co wam zrobili – mówiła do odzianych w skórzane kombinezony młodzieńców starsza pani.

Paulini nieugięci. Zapraszają na mszę do bazyliki

– Nie mamy na to wpływu, nasz ksiądz jeszcze z ojcami paulinami rozmawia, na razie nie ma nawet zgody na poświęcenie motocykli – usłyszeliśmy od Piotra Knysaka, jednego z organizatorów zlotu.

Po kolejnym komunikacie, że mszy na błoniach nie będzie, na ołtarzu polowym pojawił się paulin o. Cyryl Motyl. – Boże, spraw, aby te pojazdy, dzieło Twoje i pracy ludzkiej, dzięki Twemu błogosławieństwu służyły dobru człowieka, jego pracy i wypoczynkowi – błogosławił o. Cyryl Motyl. Dokonał symbolicznego poświęcenia motorów oraz zaprosił na modlitwę do bazyliki.

O godz. 13 rozpoczęła się tam msza – kierowana głównie do strażaków z powiatu mieleckiego, którzy przyjechali na doroczną pielgrzymkę. Powitano też motocyklistów. W bazylice była ich jednak garstka. Miłośnicy motocykli nie kryli rozczarowania.

– Dla dwustu kupców zrobili osobną mszę w kaplicy. Nam dali do zrozumienia: s…dalajcie – dzielił się wrażeniami z pobytu na Jasnej Górze przez komórkę motocyklista z Warszawy. Chciał jeszcze zdążyć na otwarcie sezonu na Bemowie.

W weekend na zlot do Częstochowy przybyło ponad 5 tys. motocyklistów.

W oficjalnym komunikacie prasowym Jasna Góra przypomina, że „9. Motocyklowy Zlot Gwiaździsty trwa w dniach 13-15 kwietnia w Gietrzwałdzie k. Olsztyna na Mazurach. Decyzję o przeniesieniu zlotu z Jasnej Góry do sanktuarium maryjnego w Gietrzwałdzie podjął Wiktor Węgrzyn, prezes Stowarzyszenia Międzynarodowego Motocyklowego Rajdu Katyńskiego i organizator Jasnogórskich Zlotów i Motocyklowych Rajdów Katyńskich”.

W niedzielę odbyły się główne uroczystości na gietrzwałdzkich błoniach, motocyklistów było tam blisko 2 tys. – znacznie mniej niż tych, którzy pojawili się na Jasnej Górze. Ale tam mszę św. odprawił metropolita warmiński abp Wojciech Ziemba. Pobłogosławił motocyklistów, a kilku księży, jadąc motocyklem jako pasażerowie, poświęciło maszyny pielgrzymów.

Wiktor Węgrzyn na koniec podziękował za patronat nad zlotem. – Jest nas mniej niż w latach poprzednich. Ale tu zgromadzeni są ci, dla których słowa Bóg, Honor i Ojczyzna, nie są słowami pustymi – mówił.

gazeta.pl

Zlot Gwiaździsty Częstochowa 2012 – odbędzie się!!!

Oświadczenie

W związku z oświadczeniem z dnia 15.03.2012r. organizatora Rajdu Katyńskiego, o przeniesieniu zlotu informujemy, że ZLOT GWIAŹDZISTY NA JASNEJ GÓRZE 2012 r. odbędzie się w zaplanowanym terminie tj. 15.04.2012r. w CZĘSTOCHOWIE zgodnie z kilkudziesięcioletnią tradycją. Zlot organizują Kluby Motocyklowe, które tak jak to było w ostatnich latach, aktywnie uczestniczyły w jego przygotowaniu. Msza święta rozpocznie się o godz. 13.00.

Zlot Gwiaździsty z Mszą Św. i Poświęceniem motocykli jest organizowany przez Częstochowskie Towarzystwo Motocyklowe od 1935r.

Nie rozumiemy stanowiska pana Wiktora Węgrzyna, który swoim oświadczeniem próbuje obniżyć rangę Zlotu na Jasnej Górze samodzielnie przenosząc go w inne miejsce.

Jednocześnie zapraszamy na imprezy towarzyszące w przeddzień zlotu tj.14.04.2012r. organizowane przez C-B-W.

W programie m.in. pokazy motocykli, jazdy testowe, występy zespołów rockowych oraz występ zespołu Acid Drinkers.

Zapraszamy

W dniach 14-15 kwietnia 2012 r. w Częstochowie,