Kim jesteśmy

Fundacja „DUAE ROTAE” powstała w roku 2003 jako odpowiedź na coraz to większą liczbę wypadków wśród motocyklistów jak i też spowodowanych przez motocyklistów. Jak pokazują doświadczenia ostatnich lat ilość motocykli znacznie wzrasta, niestety nie poprawia się radykalnie jakość naszych dróg ani też sposób kształcenia kierowców. W chwili obecnej każdy posiadający prawo jazdy kategorii A, może bez wykazywania się doświadczeniem jeździć nawet najszybszym motocyklem. To niestety rodzi bardzo często zagrożenie na drodze i w wielu wypadkach tragiczne wypadki.

Wypadek

Nie chcemy moralizować i powtarzać do upadłego nadmierna prędkość, brawura, alkohol, zły stan techniczny motocykla, brak odpowiedniego ubioru (kasku). To praktycznie wiedzą lub powinni wiedzieć wszyscy.

W chwili obecnej staramy się skupić na pomocy ofiarom wypadków. W wielu wypadkach ludzi ci nagle pozostają sobie sami, nie mają środków na leczenie, nie mają do kogo zwrócić się o pomoc.

Wszystkie osoby w Fundacji pracują społecznie i nie otrzymują z tego tytułu wynagrodzenia, nasze środki finansowe są bardzo skromne. Niewiele firm nas wspomaga i nie ma wśród nich żadnego importera motocykli (czyżby zapomnieli o motocyklistach ???). Oferujemy pomoc organizacyjną i w bardzo ograniczonym zakresie pomoc finansową.

Jeżeli jesteś motocyklistą i potrzebujesz pomocy w związku z wypadkiem jaki ci się przydarzył, lub znasz takich motocyklistów którym pomoc jest potrzebna daj nam koniecznie znać fundacja@motocykle.pl. Otaczamy także opieką rodziny motocyklistów, którzy zginęli w wypadkach oraz osoby poszkodowane przez motocyklistów.

Od kilku lat prowadzimy także stronę poświęconą odszkodowaniom, obecnie pod adresem www.odszkodowania.info.pl

Jeżeli chcesz zostać wolontariuszem Fundacji także zgłoś się do nas.

Świeczka